Les xifres del 28A: el Senat

les xifres electorals del Senat
La Constitució espanyola estableix que el Senat està format per un nombre variable de senadors i senadores, que s’escullen per un sistema mixt: elecció directa i designació territorial. El nombre d’escons d’elecció directa és fixe (208), mentre que el de designats varia en funció de la població de cada circumscripció. Aquest diumenge es votaran per sufragi universal els 208 senadors i senadores que corresponen a la modalitat d’elecció directa.
 
Per al Senat, hi ha en total 59 circumscripcions electorals. D’elles, 47 es corresponen amb cadascuna de les províncies espanyoles que estan a la península, altres 10 corresponen a illes i les dues restants, a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.
 
En cada circumscripció provincial es trien 4 senadors, llevat de les circumscripcions insulars. A Gran Canària, Mallorca i Tenerife se n’elegeixen 3, mentre que a Eivissa-Formentera, Menorca, Fuerteventura, La Gomera, Lanzarote, El Hierro i La Palma se n’elegeix només 1. A més, les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla trien dos senadors.
 
D’aquesta manera, a la Comunitat Valenciana el diumenge triarem 12 escons dels 208 que s’escullen directament: 4 per Castelló, 4 per València i 4 per Alacant.
 
A la circumscripció de València hi concorren 14 llistes per al Senat: Esquerra Republicana del País Valencià, Ciutadans, PSOE, Compromís, Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA), Som Valencians En Moviment, PP, Per un Món Més Just, Vox, Falange Española, Partit Comunista dels Pobles d’Espanya, Unides Podem, Retallades Zero-Grup Verd i Avant Adelante Els Verds.
 
Pel que fa a la circumscripció de Castelló, s’hi presenten 13 candidatures: PSOE,  Esquerra Republicana del País Valencià, Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA), Compromís, Ciutadans, Partit Comunista dels Pobles d’Espanya, Per un Món Més Just, Falange Española, Vox, PP, Unides Podem, Retallades Zero-Grup Verd i Avant Adelante Els Verds.
 
A Alacant també es podrà triar entre 13 llistes: PSOE, Compromís, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA), Ciutadans, Retallades Zero-Grup Verd, PP, Avant Adelante Els Verds, Partit Comunista dels Pobles d’Espanya, Unides Podem, Per un Món Més Just, Vox i Partit Llibertari.