Les eleccions municipals no han aconseguit retindre les dades de participació dels comicis del 28A, en què el 76,33% de la població va acudir a les urnes. Aquesta vegada, només el 64,47% de la ciutadania va passar pels col·legis electorals a dipositar el vot. Però, com s’ha distribuït aquest vot?

El Partit Socialista ha aconseguit mantindre l’empenta de les generals i torna a situar-se com la força més votada. Desplaça el Partit Popular. El PSPV-PSOE ha aconseguit 2.089 regidors, 249 més que el 2015. Consulta tots els resultats ací:

http://bit.ly/PSPV-victòria-municipals

El predomini del PSPV s’estén també als caps de comarca. Ha sigut el partit més votat a Alacant, l’Alcora, Albocàsser, Cirat, Vinaròs, Elx, Sagunt, Énguera, Cocentaina, Xàtiva, Dénia, la Vila Joiosa, Morella, Borriana, Requena, Gandia i Elda. I què ha passat en les diputacions?

Consulta tots el resultat de tots els caps de comarca ací:

http://bit.ly/caps-comarca

El PSPV ha recuperat el poder de la diputació de Castelló després de 24 anys i podrà revalidar el mandat en la de València. La Diputació d'Alacant encara està en l'aire després de l'empat entre PP i PSOE.

Consulta tots els resultats ací:

http://bit.ly/2YSTIFj

Les eleccions municipals de 2015 suposaren un canvi de rumb per a molts municipis, que trencaren amb les forces que els havien governat durant dècades. Ciutats com Castelló, València o Alacant van posar fi a la majoria absoluta del PP per a perfilar nous escenaris de pactes i aliances entre les forces d’esquerra. Han conservat el suport de la ciutadania?

Ací el canvi es manté i es reforça. El PSPV d’Amparo Marco ha guanyat 3 regidors respecte al 2015 i podria tindre assegurat un segon mandat si aconsegueix reeditar el Pacte del Grau amb Compromís i Podem - Castelló en Moviment - Esquerra Unida.

Tota la informació ací:

http://bit.ly/CS-resultats

Compromís també consolida la seua força a la ciutat i aconsegueix 1 regidor més que el 2015. Joan Ribó també podrà revalidar el càrrec amb el suport del PSPV de Sandra Gómez.

De fet, si observem els resultats per districtes, el suport de Compromís s’estén pel conegut com a ‘anell ciclista’.

Trenca la dinàmica i retorna el poder al PP, que ja havia recuperat al final de la legislatura després de la moció de censura a Gabriel Echávarri. El Partit Popular ha sigut la força més votada, però necessitaria el suport de Ciutadans i de Vox per a obtindre la majoria absoluta.

Consulta tota la història ací:

http://bit.ly/resultats-Alacant

El PSPV-PSOE també ha sigut la força més votada a Elx, on Carlos González-Serna seguirà al capdavant de l’alcaldia, en uns comicis molt fragmentats, als quals es van presentar un total de 14 partits.

Més informació ací:

http://bit.ly/resultats-Elx

El 26M també deixa algunes sorpreses, com per exemple la irrupció de noves formacions en l’escenari polític.


Potser una de les sorpreses d’aquests comicis ha sigut la irrupció de La Vall ens Uneix, formació liderada per Jorge Rodríguez, investigat pel cas Alqueria, que ha aconseguit el control d’Ontinyent i ha deixat fora del govern del municipi el PSPV.

La història de Jorge Rodríguez:

http://bit.ly/cas-Alqueria
http://bit.ly/candidatura-Rodriguez

El partit de Rodríguez va presentar candidatura en 6 municipis i, a banda de l’alcaldia del cap de la Vall d’Albaida, també ha aconseguit obtindre un diputat provincial.

Totes les dades ací:

http://bit.ly/resultats-laVall

Una altra de les grans preguntes del 26M era sobre el pes que obtindria Vox als municipis valencians. La formació d’extrema dreta s’ha convertit en la sisena força política de la Comunitat Valenciana, amb 48 regidors.

Consulta en quins municipis serà clau Vox ací:

http://bit.ly/resultats-Vox

Ales comarques del sud hi ha 18 regidors de Vox i la major presència es concentra a Alacant (2), Elx (2), Oriola (2) i Sant Vicent del Raspeig (2).

Vox entra a les comarques del centre, però amb menys intensitat del que s’esperava. Tindrà representació en els ajuntaments de València, Montcada, Paterna i Torrent.

A les comarques del nord Vox suma 6 regidors. A Borriana, amb 2 regidors, s’han convertit en la quarta força, per davant de Ciutadans.

Villena va ser el primer ajuntament de l’Estat espanyol a tindre en la corporació un regidor verd, el 1987 i, des de 2011 havia tingut un alcalde ecologista, cosa que canviarà després dels resultats del 26M.


A Torrevella, on viuen 85.000 persones, de les quals el 60% són residents internacionals, Els Verds també es queden fora i el PP aconsegueix la majoria absoluta. Quantes majories absolutes hi haurà en aquesta legislatura?

Troba totes les dades ací:

http://bit.ly/perden-verds

Aquestes eleccions deixen governs amb majoria absoluta en 387 municipis, 67 més que fa quatre anys. El PSPV ha aconseguit 153 majories absolutes i el PP n’ha aconseguit 148.

Compromís ha aconseguit 19 majories absolutes, que els permetran governar a Alzira i Sueca, els caps de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, respectivament; també en altres localitats.

Esquerra Unida governarà en majoria a Xelva (els Serrans), Fuenterrobles (la Plana d’Utiel-Requena), Polinyà del Xúquer (Ribera Baixa), Riola (Ribera Baixa), Barxeta (la Costera), Llutxent (la Vall d’Albaida) i Montfort (Vinalopó Mitjà).

Ciutadans governarà en solitari al Castell de Guadalest (Marina Baixa), Cofrents (Vall de Cofrents-Aiora), Caudete de las Fuentes (Plana d’Utiel-Requena) i Llanera de Ranes (Costera).