Les eleccions autonòmiques, de la A a la Z

Coneix ací totes les dades fonamentals per a la cita electoral del diumenge 28 d'abril.
Per al 28A, les valencianes i els valencians poden trobar en aquesta imatge interactiva totes les dades que conflueixen en les eleccions autonòmiques de la Comunitat Valenciana. 
A, d’AVANÇAMENT electoral. Són les primeres eleccions autonòmiques anticipades, una possibilitat que recull l’Estatut d’Autonomia però no aplicada fins ara.
 
B, de BARRERA electoral. Per a aconseguir representació en les Corts cal aconseguir el 5% dels vots emesos a la Comunitat Valenciana.
 
C, de CANDIDATS. Un total de 1.378 persones (664 dones i 714 homes) formen part de les candidatures proclamades per a aquests comicis.
 
D, de DESENES eleccions. Són les desenes eleccions autonòmiques a la CV des de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia, el 1983.
 
E, d’ENQUESTES. Les enquestes apunten a un resultat en termes de blocs entre l’esquerra, que segons els sondejos parteix amb avantatge, i la dreta.
 
F, de ‘FAKE news’. Un dispositiu de seguretat vetla per combatre les possibles campanyes de desinformació, notícies falses o “fake news” que puguen afectar els comicis.
 
G, de GASTO. La Generalitat ha consignat 8,3 milions d’euros en material, personal i subvencions a partits i coalicions per a poder fer les eleccions.
 
H, d’HEMICICLE. S’elegeixen 99 diputats autonòmics (40 per València, 35 per Alacant i 24 per Castelló), que ocuparan el lloc a l’hemicicle de les Corts en la sessió constitutiva del 16 de maig.
 
I, d’ISABEL Bonig. La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, és la candidata d’aquest partit a la presidència de la Generalitat, i aspira que la seua formació recupere el poder que va exercir entre el 1995 i el 2015.
 
J, de JORNADA electoral. Un total de 2.223 col·legis electorals a la CV obriran de 09:00 a 20:00 hores perquè es puga exercir el dret a vot.
 
L, de LLISTES. S’hi han presentat 18 llistes diferents, nou menys que en les eleccions del 2015.
 
M, de MÓNICA Oltra. La coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, es presenta per segona vegada com a candidata d’aquesta coalició a la presidència de la Generalitat, i aquesta volta espera encapçalar el Govern Valencià, del qual ha sigut la número dos aquesta legislatura.
 
N, de NOUS electors. Un total de 164.789 joves podran votar per primera vegada en aquesta cita electoral.
 
O, d’OPOSICIÓ. Les urnes decidiran qui tindrà el paper d’oposició, que aquesta legislatura han exercit el PP i Ciutadans, davant d’un govern del PSPV i Compromís, amb el suport de Podem en les Corts.
 
P, de PAPERETES. Les paperetes i els sobres per a les autonòmiques són de color de rosa, per a diferenciar-les de les de les eleccions generals, que també seran aquest 28A. 
 
Q, de QUILÒMETRES. Els candidats han intentat recórrer el màxim possible dels 23.255 quilòmetres quadrats de la Comunitat Valenciana per a fer arribar les seues propostes.
 
R, de RUBÉN Martínez DalmauEl candidat d’Unides Podem-EU a la presidència de la Generalitat és el catedràtic de Dret Constitucional Rubén Martínez Dalmau, triat en primàries amb el suport dels principals corrents del partit.
 
S, de SEGURETAT. Seran 9.311 agents, entre membres de Policia Nacional, Guàrdia Civil, Unitat Adscrita i Policia Local els que vetlaran per la seguretat.
 
T, de TONI CANTÓ. El diputat nacional Toni Cantó és el candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, després de guanyar les primàries internes amb un suport del 93%.
 
U, d’URNESPreparades 21.564 urnes per a instal·lar-les en les meses electorals , tres en cadascuna, ja que per coincidir les eleccions autonòmiques i les generals es trien els representants a les Corts, al Congrés i al Senat.
 
V, de VOTANTS. 3,6 milions de valencians estan convocats a les urnes, dels quals 108.655 resideixen a l’exterior.
 
W, de WEB. Les pàgines web i les aplicacions de missatgeria, com ara WhatsApp, són algunes de les vies emprades pels partits per a difondre les seues propostes, en una campanya 2.0 centrada en estratègies digitals i xarxes socials .
 
X, de XIMO PUIGEl secretari general del PSPV-PSOE i president de la Generalitat, Ximo Puig, opta a la reelecció en les segones eleccions per a ell com a candidat, amb l’objectiu de ser la força més votada.
 
Z, de ZAPATERO i inclosa en AZNAR. Els expresidents del govern espanyol José María Aznar (PP) i José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE)  han participat en diversos actes de campanya a la Comunitat Valenciana.