La campanya electoral per a les autonòmiques també s'ha jugat en les xarxes socials

Les xarxes socials han guanyat pes com a eina de comunicació política en aquesta campanya per a les eleccions generals i autonòmiques. S’han mantingut els tradicionals actes al carrer i mítings, però aquests també s’han retransmés en directe a través de les plataformes socials. La raó és doble: la primera, que ja no s’omplin places de bous. I la segona, que Facebook, Twitter i Instagram fan arribar el missatge polític a milers de persones.
 
Segons l’experta en màrqueting digital Clara Soler, ara és més important la campanya que es fa en xarxes que la campanya a peu de carrer, i llança una pregunta demolidora: “On passem més temps? Portem el mòbil a la butxaca i el mirem cada dos per tres. No tindrà més sentit, aleshores, estar en les plataformes socials?”
 
A banda del canvi d’escenari, també s’ha produït una millora important en la imatge que mostren els partits i els líders candidats a les eleccions autonòmiques valencianes. Ximo Puig, Isabel Bonig i Rubén Martínez Dalmau apareixen en vídeos professionals i amb fotos retocades. També Mónica Oltra i Toni Cantó, però aquests dos últims, a diferència dels altres, comparteixen amb els seus seguidors detalls de la seua vida personal, a banda de la faceta política.
 
Per a Soler, “són els que millor campanya estan fent i compartir la seua vida, el seu dia a dia, de manera natural, ha fet que arriben com a persones, no només com a partit polític”. 
 
La reina de les xarxes és Mónica Oltra. Té vora 399.000 seguidors. La segueix en el pòdium Toni Cantó, amb 259.000 seguidors, i Ximo Puig, amb 105.000 seguidors.
 
Pel que fa al seguiment als partits que han presentat candidatura a la Generalitat, si sumem els números de Facebook, Twitter i Instragram, els tres primers llocs els ocupen Compromís, amb vora 184.000 seguidors; el Partit Popular amb, 102.000; i Unides Podem-Esquerra Unida, amb 66.000 seguidors. 
 
Així mateix, en À Punt Mèdia s’ha analitzat el nivell de conversa que els diferents partits i líders duen a terme en xarxes i el resultat és que el que publica més continguts l’últim dia de campanya és Ciutadans, seguit de lluny pel PSPV-PSOE i el Partit Popular.
 
L’objectiu: el 40% dels indecisos
Les impressions en xarxes ajuden a atraure el 40% dels votants indecisos. Les formacions en són conscients i, durant les dues setmanes de campanya, han fet un esforç titànic. Han augmentat la publicació de continguts i s’han preocupat d’utilitzar el mateix llenguatge que s’usa quan es parla amb els amics o familiars a través de WhatsApp: les emoticones. 
Comunicació unidireccional 
Entre el maremàgnum d’informació que rep la ciutadania, els estrategs polítics humanitzen la conversa amb les emoticones i intenten captar l’atenció de l’usuari. 
 
En general, segons la consultora de màrqueting digital Clara Soler, l’activitat en xarxes i els llocs web de tots els partits han millorat exponencialment, però també tots han comés una errada important: “No responen les preguntes directes que els fan els usuaris, i que responguen als ciutadans és fonamental perquè decidisquen el seu vot.”.
 
#28AEnÀPunt
A través de l’etiqueta #28AEnÀPunt podran seguir la cobertura electoral que realitzarà À Punt Mèdia a través de les xarxes la jornada electoral del diumenge 28 d’abril.
 
Recordem, també, que s’ha preparat una programació especial per als dies 28 i 29 d’abril amb motiu de les eleccions autonòmiques i generals del diumenge. Per a fer possible aquesta programació, l’espai públic de comunicació té previst un ampli desplegament de mitjans tècnics i humans.