Castelló, quarta circumscripció amb més percentatge de dones en les llistes al Congrés

Llistes electorals, À Punt
Les dones representen el 48,4% del total de persones candidates en les llistes dels diferents partits polítics al Congrés per a les eleccions generals del 28 d’abril. La llei electoral exigeix “la composició equilibrada” de les llistes electorals que es presenten als comicis, és a dir, una presència equilibrada entre dones i homes. Per tant, en el conjunt de la llista, i en tot cas en cada tram de cinc llocs, cap sexe podrà estar representat per menys del 40%. No obstant això, hi ha excepcions en municipis amb menys de 3.000 habitants i illes de menys de 5.000 habitants.
 
Representació de dones per circumscripcions
Les dones només són majoria en les llistes de 12 de les 52 circumscripcions espanyoles per al Congrés. Castelló (54,1%) és la quarta circumscripció amb més percentatge de dones i l’única de les valencianes, ja que a València representen un 49,4% i a Alacant, un 46,6%.
 
Representació femenina en partits
Cap partit té una representació de dones per sota del 46% i només hi ha tres formacions en què són majoria: Pacma (53,47%), Unides Podem (51,72%) i PSOE (50,15%).
 
Dones caps de llista
Tot i que els partits estan obligats a incorporar dones a les llistes electorals, en molts casos, les situen en la part més baixa, fet que redueix les seues possibilitats de resultar triades.
 
Per això, una bona manera per a mesurar el grau de compromís de cada formació amb la igualtat, es recorre a observar les cap de llista de cada partit. Així, s’observa que només el Pacma té un percentatge superior de dones encapçalant les llistes (74%). En l’extrem oposat es troba el PNB, on no hi ha cap dona de número u a les tres províncies, les basques, en què es presenta.